Петима полицаи в италианския град Верона са арестувани по обвинения в изтезания и телесни повреди на мигранти и бездомни хора. Двама от заподозрените също са обвинени в престъпления от расистка омраза срещу чернокожи и африкански мигранти, съобщи The Guardian.

Подхванаха шеф на МВР за нощната полицейска акция от 6 май в пловдивска дискотека

Според разследващите полицаите са биели мигранти и бездомни хора по време на идентификация. Заподозрените са пуснати под домашен арест. В един от случаите двама от заподозрените са обвинени в това, че са принудили задържано за разпознаване лице да уринира на пода и след това са го използвали като „парцал за почистване“, става ясно от документите по делото в мярката за неотклонение.

Разследващите казват, че в някои случаи мигрантите са били пръскани с лютив спрей в очите и ритани в главата, докато не припаднат. Един от полицаите, чиито телефонни разговори са прихванати от прокурорите, се похвалил на приятелката си, че е биел жертвите си, подложени на ксенофобски и расистки обиди.

Задържаха 10 мигранти от Сирия на АМ „Тракия“, превозвали ги две жени

Предполагаемите злоупотреби датират от юли 2022 г. до март 2023 г. Разследващите казват, че служителите са се възползвали от статуса си, за да извършат злоупотребата.

„Не може да се отрече, че чрез поведението си всички заподозрени са предали своята функция, потискайки правата и свободите на хората под тяхна власт и накърнявайки тяхното достойнство като хора, сами създавайки безредици и компрометирайки обществената безопасност, извършвайки престъпления, вместо да ги предотвратяват, като в това отношение явно се възползват от статута си, като дори извършват измамно представяне в заблуда в публични действия с тревожна лекота“, пишат разследващите.

Сенатор от лявоцентристката Демократическа партия Илария Кучи, чийто брат Стефано е арестуван и убит от двама полицаи в Рим през 2009 г., казва, че трябва да се предприемат действия срещу полицейските злоупотреби, които според нея се увеличават. „Трябва да въведем мерки, включително полицейски идентификационен номер и бодикамери“, казва тя.

Задържаха голяма група мигранти в София, двама са в тежко състояние

Полицията казва, че мъжете са били преместени на нови постове, след като е приключило разследването на предполагаемата бруталност. Началникът на полицията във Верона, Роберто Масучи, също мести други служители на основание, че може да не са предприели действия за предотвратяване на предполагаемото насилие или да не са докладвали за него. Разследването е ръководено от прокурори във Верона с помощта на полицейски служители, работещи в същия отдел като арестуваните мъже.

„Моралният авторитет на нашата администрация ни позволява да посрещнем този момент с достойнство и спокойствие“, казва началникът на националната полиция Виторио Пизани.

Европол разби група за контрабанда на мигранти през България и Румъния

Това не е първият път, когато италиански полицаи са обвинени в извършване на насилие срещу мигранти. През 2016 г. Amnesty International казва, че служителите са изтезавали мигранти, които са отказали да им бъдат снети пръстови отпечатъци. Организацията заяви, че е получила „последователни сведения, че произволно задържане, сплашване и прекомерна физическа сила“ са били използвани, за да принудят мигрантите да дадат пръстовите си отпечатъци на властите за обработка.

Миналата седмица трима членове на италианската гранична полиция бяха разследвани за подозрения за участие в корабокрушение край южното крайбрежие на страната тази година, при което загинаха повече от 90 мигранти, съобщиха италиански медии в петък. Цитирайки заповед за претърсване, издадена от прокурорите, вестник “Corriere della Sera“ казва, че следователите са цитирали „значителни аномалии“ в дневника на активността на моторна лодка, използвана от италианската гранична полиция при издирване на претъпкания кораб с мигранти.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм