На 6 август американските адвокати на Делян Пеевски са подали иск за неоснователно според тях санкциониране на клиента им за корупция и с настояване да получат информация какви данни са събирани срещу него и как.

Това съобщи "Дневник". Изданието твърди, че разполага с иска.

Искът е от името на доскорошния депутат от ДПС и шест негови фирми, посочени миналата година в решението на Държавния департамент и на Министерството на финансите на САЩ. С него не се оспорват по същество деяния на санкционирания и фирмите му, а характера на административни действия на двете министерства.

В документа се казва, че повече от година след санкциите Пеевски не е уведомен на какво основание по-точно са му наложени. Единствените документи са прессъобщенията на двете американски министерства, но фактите и твърденията в тях са оскъдни и "неадекватни", се твърди в иска. "Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца (които също са санкционирани като близки)", е заключението на защитниците му.

Като аргумент от адвокатите е използвано и решението на българската прокуратура. Само дни преди закриването й в края на юли Специализираната прокуратура прекрати проверките на Пеевски и другия санкциониран по "Магнитски" Илко Желязков (бивш зам.-председател за Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства).

В иска е записано: "Твърде общите формулировки на обвиненията разочароваха българските власти (бел.ред. - посочена е Специализираната прокуратура), които независимо разследваха твърденията и заключиха, че няма абсолютно никакви доказателства по което и да е от обвиненията в прессъобщението на Държавния департамент", както и че в България "общият характер на тези твърдения прави по-нататъшното разследване безплодно".

Адвокатите атакуват по Закона за административното производство с твърдение, че клиентът им е жертва на "действия на агенция, констатации и заключения, за които се смята, че са произволни, резултат на своеволна лична преценка, злоупотреба с дискреция или по друг начин". Поради това съдът трябва да обяви, че не съответстват на закона, не са в сила и се отменят, настояват те. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм