Пазарджик отбелязва своя празник днес, в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. Програмата, организирана от местната община, отново е наситена с множество културни събития. Вечерната програма ще бъде на две сцени, като за първи път концерти ще има и в новия парк „Градините на света“.

Честванията започнаха с тържествена литургия в църквата "Св. св. Константин и Елена" и литийно шествие от храма до центъра на града. Сред проявите на открито са предвидени детски пленер "Пазарджик през моите очи", изпълнения на балетни формации, на духовия оркестър към Симфонично-оперетно дружество - Пазарджик и Мажоретен състав "Мистерия" при Общински детски комплекс. Те ще бъдат на площад „Константин Величков“.

Церемониято по издигане на флага на Пазарджик също ще бъде на централния площад и започва от 11:00 часа. Половин час по-късно ще се проведе традиционният ритуал с първото новородено в днешния ден и децата на Пазарджик, родени през годините в деня на празника. Следва концерт Ансамбъла за народни песни и танци „Пазарджик“. В програмата са включени още изпълнения на хорови състави и стрийт денс с участието на школа MyDanceExperience.

Основната  сцена във вечерната програма ще бъде на площад „Константин Величков“ от 20:00 с участието на Николина Чакърдъкова, Диана Експрес и Миро и водещ Атанас Стоянов (Наско от БГ Радио), съобщиха от пресцентъра на Община Пазарджик.

Другата сцена, която ще бъде отворена за участията на FYRE, Lady B и Маги Джанаварова, съответно от 19:00 и пиано бар под звездите от 23:00, ще е разположена на парк „Градините на света“.

Денят на Светите равноапостоли Константин и Елена е определен за празник на града през 1930 г. Честването му е прекъснато през 1944 г. и е възобновено през 1987 г., когато за празник на града е определена първата неделя на юни. С решение на Общинския съвет от 6 април 2001 г. отново се отбелязва на 21 май.