Две жени и мъж, които се заблудили и загубили в планината, са открити и спасени при проведени съвместни действия от служители на Полицейския участък в Сърница, Държавното горско стопанство „Селище“ и със съдействието на общинската администрация в Сърница, съобщават от Областната дирекция на полицията в Пазарджик.

В понеделник около 21.00ч. в дирекцията се получил тревожен сигнал от трима души, ​закъсали с лек автомобил. ​Мъж и две жени от Плевен пътували с лека кола от Велинград за Гоце Делчев. Те се заблудили и тръгнали по пътя за Сърница, а от там навигацията ги отвела по най-прекия път до Гоце Делчев, който минава през землището на село Побит камък. Този път при зимни условия обаче е труден за преминаване дори с високопроходими автомобили. Тримата стигнали до местността Ранджа и там закъсали. Докато правели опит да извадят автомобила от преспите, спукали гума, а мястото било без обхват на мобилните телефони. Тогава тръгнали пеш и се качили на близкото било, откъдето успели да подадат сигнал за случващото се на телефона за спешни повиквания - 112. 

Незабавно бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Сърница, уведомен е кмета на общината, установена е връзка с директора на Държавното горско стопанство „Селище“. За много кратко време за сформирани няколко екипа за издирване съставени от дългогодишни и опитни лесничеи и полицейски служители, които познават отлично района. Трябвало да се действа бързо, защото било тъмно, температурата бързо падала, единият от загубилите се бил със сериозно заболяване, а наскоро в района на местността били забелязани мечки,  вълци и чакали. Благодарение на екипната и професионална работа, както и на данните, които успели да получат за местонахождението на загубилите си скоро те били локализирани и открити. Оказано им е съдействие за настаняване в хотел, докато приключи нощта.

Ръководството на ОДМВР-Пазарджик изказва благодарност на кмета на Община Сърница г-н Неби Бозов и директора на ДГС „Селище“ инж. Ахмед Кисьоски за бързата и неоценима помощ, довела до положителна развръзка на случая.

От полицията припомнят на гражданите да не предприемат рискови пътувания, особено през зимата в непознати планински местности, автомобилите им да са технически изправни, с достатъчно гориво, винаги да имат в себе си топли дрехи, храна, вода и заредени мобилни телефони.