Пътни полицаи от ОДМВР-Силистра са засекли вчера 32-годишен да управлява електрическа тротинетка по пътя между село Айдемир и областния град. Тъй като се движел по път с максимално разрешена скорост над 50 км/ч, той бил спрян за проверка. Пробата с техническо средство отчела, че е под въздействие на амфетамин и канабис, след което му била наложена санкция по Закона за движение по пътищата.

Макар и в случая да не се е стигнало до пътен инцидент, от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Силистра припомнят, че управлението на индивидуални електрически превозни средства следва да се извършва по определени правила. Те са регламентирани в Закона за движение по пътищата и са в сила от 7 юли 2020 г.

Тротинетките могат да се управляват свободно на обособени велоалеи. При липса на велоалея се ползват възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.  Забранено е движението им по пътища и улици, където максимално позволената скорост е над 50 км/ч.

Тротинетки не могат да се управляват в зони, забранени за влизане на велосипеди, както и да се движат по пътна лента или платно само на превозни средства от редовните линии. Максимално допустимата скорост, която водачът може да развие, е 25 км/ч.

Забранено е превозването на други лица, както и управлението без кормилото да се държи с ръце.

При движение в тъмните часове на денонощието или при намалена видимост следва да се ползват светлоотразителни елементи върху видимата част на облеклото. Въведено е също задължение индивидуалното електрическо превозно средство да се управлява с включени светлини. Ползването на каска е задължително за лица под 18 г.

Минималната възраст на водача на индивидуално електрическо превозно средство е 16 години – по велоалеи и пътища/улици с максимална скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи са необходими минимум навършени 14 години.

Успоредното движение до друго индивидуално електрическо превозно средство или до двуколесно пътно превозно средство е забранено, както и ползването на мобилен телефон по време на управление.