3 пътни отсечки в Асеновградско са опасни за преминаване, тъй като няма поставени знаци по тях, алармират граждани, движещи се ежедневно по трасетата. Липсващата вертикална сигнализация по републиканските пътища Асеновград - Кърджали, Първомай - Асеновград и Асеновград - Садово, е заради това, че се изчаква провеждане на обществена поръчка от АПИ.

Община Асеновград многократно е сезирала Областно пътно управление (ОПУ) - Пловдив и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за липсата на знаци по участъците в района. За проблема е уведомен и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. Изпратени са и няколко сигнала до ресорното министерство.

През летния сезон тези трасета са с изключително натоварен трафик, тъй като това е най-краткият път към Гърция през ГКПП „Маказа“. В тази връзка, общинската администрация на Асеновград настоява пред отговорните държавни институции да бъдат предприети спешни действия.

Междувременно, от кметствата по населените места в района също сигнализират за липсата на знаци. Изградените изкуствени неравности в селата Козаново, Патриарх Евтимово и Дълбок извор, не са обозначени. Това създава предпоставка за възникване на пътно-транспортни произшествия, допълват от община Асеновград.

А по главен път Асеновград – Кърджали преди около година възникна пътен инцидент, при който загина човек. Проблемен е участъкът и към Първомай, където липсват не само вертикалната, но и хоризонталната маркировка и мантинели. Особено опасен е мостът над р. Сушица, преди отбивката за селата Избеглии и Златовръх, както и неасфалтираният участък в границите на с. Патриарх Евтимово. Там, след подмяната на водопровод, настилката все още е в много лошо състояние.

"При подходящи метеорологични условия ще бъде положена хоризонталната маркировка. Предстои провеждане на тръжна процедура за избор на изпълнител за доставка и монтаж на пътни знаци, след което ще бъде възложено поставянето на нова пътна сигнализация по третокласния път", е отговорът от АПИ.