Последните събития около бившия премиер Бойко Борисов коментираха социологът Първан Симеонов, антропологът Ивайло Дичев, адвокатът Велислав Величков и програмния директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов в "Седмицата" на Дарик радио.

"Няколко хипотези има за това, което се случи", заяви Ивайло Дичев.

"Най-простата е, че просто министърът на вътрешните работи извърши глупост. Втора хипотеза откъм ГЕРБ – че се извършва ПР акция за отместване на вниманието Бог знае от какво. Трета хипотеза, която виждам в социалните мрежи, е това, че има някаква интифа От Лаура Кьовеши, че тя ще се включи в това разследване и подлага на тест прокуратурата", коментира антропологът.

"Моето усещане тук е малко по-общо – тая държава май не може да се управлява демократично. Методите, които упражняваше Бойко Борисов, очевидно трябва да бъдат приложени в момента от новата власт. Печална констатация, но имам чувството, че много трудно и бавно ще преминем към един режим на нормални отношения в тази сфера", добави още Ивайло Дичев.

"Изненадата беше гляма за цялото българско общество, просто защото никога не се е случвало такова нещо", каза от своя страна Велислав Величков.

"Ние сме най-корумпираната държава в ЕС, но при нас подобни акции не са се случвали. На мен ми беше интересно, че през цялото време беше наричан "премиерът Борисов". Той не е премиер, той е бивш премиер. Може да бъде разследван точно както всеки български гражданин", посочи адвокатът.

Той заяви, че първото нещо, което си е помислил, е защо се е говорело за задържане, при положение че към онзи момент Борисов не е бил задържан, а се е извършвало претърсване.

"Все пак има някаква еволюция напред по отношение на репресивния образ на властта", коментира Първан Симеонов.

"Помним какви арести имаше преди десетилетия и повече. Помним как се въздаваше телевизионна справедливост. Политически тепърва ще видим коя интерпретация ще надделее", заяви още социологът.

Според него наистина връщаме част от онзи дневен ред от 2020 г. "Дневен ред, който бяхме позабравили и който е по-удобен за настоящата власт. Това, което се случи, е добре за властта, защото се случва това от 2020 г. – Борисов–анти Борисов".

"Нека видим как ще продължи казуса", каза Симеонов и допълни, че явно си личи напрежението изпълнителна власт - прокуратура. 

Даниел Смилов определи събитията от четвъртък до събота като динамични.

"Имаше известна доза нескопосаност в действията на МВР. Просто за 24 часа се натрупаха доста процесуални процедурни грешки. Това хвърли сянка върху компетентността на органите. На мен ми се струва, че всички тези процедурни дефекти не могат да скрият един факт - че по отношение специално на този скандал, скандалът с хазарта и данъчния бонус, който Васил Божков е получил, този скандал е много сериозен и хвърля тежка сянка върху предходното управление и персонално върху Борисов", коментира Смилов.

По думите му има и безспорни факти. "Вече е установено, че хазната е загубила над 550 млн. лв., за което не се търси отговорност от човека, който пряко отговаря за тази ситуация - министърът на финансите. Освен това е имало множество срещи и комуникации между Васил Божков от една страна и Борисов, Горанов и медийният съветник на г-н Борисов от друга", посочи още Даниел Смилов. 

Целия разговор с Първан Симеонов, Ивайло Дичев, Велислав Величков и Даниел Смилов чуйте в прикачените видео и аудио файлове.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм