Слонът в стаята, който всички се преструват, че не виждат, е референдумът за запазването на лева като национална валута на "Възраждане". Каквото и да стане с референдума, "Възраждане" печелят от това.

Референдумът за еврото: Бюджетна комисия в НС не събра кворум

Това заяви пред Държавното радио социологът Първан Симеонов от "Галъп Болкан Интернешънъл". Срокът на Народното събрание да реши какво ще прави с референдума на "Възраждане", които събраха над 600 000 подписи за инициирането му, е до 7 юли. 

"Ако им спрат референдума, това ще предизвика не просто поредни политически бонуси за "Възражданe", а чисто човешка симпатия към подписка на 600 000 души, за която някои се преструват, че не съществува. Така обаче

Референдум за българския лев ще има, подписите са внесени в ГРАО

По думите му в България се заражда генерална опозиция на мейнстрийм посоката (бел.ред. - общоприетата), като подчерта, че не става дума само за "Възраждане". Симеонов каза, че е нужно да се предложат по-балансирани идеи в тази посока, за да може хората, представляващи това пространство да се припознаят.

Според него това са двете съставки на българското общество - творческата, интелектуална част и местната, консервативно ориентирана общност.

“Възраждане“ са събрали над 600 хил. подписа за запазване на българския лев

"Архитектът на сглобката ГЕРБ и ПП-ДБ е Христо Иванов"

По думите му архитектът на "сглобката" между ГЕРБ и ПП-ДБ е Христо Иванов. Той посочи, че интересите на двете партии са се синхронизирали и затова може да се каже, че управлението им има потенциален живот, но се със сигурност не е стабилно.

От какво се хранят “Възраждане“ и Костадинов

"Караниците са им важни за да пазят идентичността си. ПП-ДБ знаят, че с тази коалиция залагат на карта своята идентичност и съответно - съществуване", каза Първан Симеонов.

Според него между "Възраждане" и всички останали политически сили се отваря сериозна електорална ниша, която обаче не е ясно дали БСП ще успее да заеме. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм