Кръвоизливи в белите дробове, причинени от тежка двустранна хеморагична пневмония, са причинили смъртта на 3-годишното дете, чиито родители обиколиха три столични болници преди да почине. Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения, съобщиха от здравното министерство и допълниха, че всички резултати от хистологичните изследвания се очакват до седмица. Възложено било провеждането на три независими експертизи от инфекционист, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката щяло да бъде изготвен доклад, с който министерството да разполага до края на следващата седмица.

По-рано през деня бе обявено, че директорите на столичните болници "Проф. Иван Митев", "Лозенец" и "Пирогов" ще бъдат отстранени, но временно, докато тече проверка по случая. Това стана ясно днес по обяд след среща на д-р Димитър Русинов, проф. Любомир Спасов и проф. Асен Балтов със здравния министър Кирил Ананиев. След срещата те обясниха пред журналисти, че ще окажат пълно съдействие на следствените дейности.

Отстраняват шефовете на болниците, в които е лекувано починалото 3-годишно дете

Сутринта премиерът Бойко Борисов разпореди временно отстраняване на директорите на болниците, между които е било транспортирано 3-годишното дете, което почина миналия петък вследствие на пневмония. Едва тази сутрин Борисов се е срещнал с родителите на детето, след което взел решението за разпореждането си.

Преди ден резултатите от аутопсията потвърдиха наличие на двустранна хеморагична пневмония, а според родителите над 2 часа лекарите от педиатричната болница в столицата са отказвали лечение на момчето.

Тригодишното дете почина на 14 ноември след като родителите му обиколиха три болници. 

Пневмония е причината за смъртта на тригодишното дете, чиито родители обиколиха три болници

Семейството първо е потърсило помощ в педиатрията "проф. Иван Митев", в която според родителите не е имало свободни легла. Детето е изпратено в болница "Лозенец", а лекарите там са назначили домашно лечение. Впоследствие обаче състоянието на момчето се влошило, родителите отново се върнали в детската болница, откъдето по спешност момчето било транспортирано в "Пирогов", където починало.

Според bTV думите на родителите за забавяне на лечението са потвърдени и от друг баща - на 2-годишно дете - което по същото време е чакало в продължение на 3 часа за извършване на преглед.

Бащата на починалото момче Ясен Ничев е убеден, че една от причините за тази ситуация е недостигът на дежурни лекари, които да преглеждат децата.

Преди ден председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви пред Дарик, че нерешените проблеми в здравеопазването като финансовите лимити на болниците, ограниченията в болничните легла и медицинските стандарти с "глупавите" им изисквания, са имали пряко или косвено влияние върху случая със 3-годишното дете. Пред Дарик той посочи, че очаква от една страна здравният министър да направи анализ за причините, довели до трагичния случай, а от друга - ръководствата на болници "Лозенец" "Проф. Иван Митев" и "Пирогов" да не си мълчат, а да дадат обяснение за случая. В заключение д-р Кацаров допълни, че не е правилният подход да се "потрошат" 150 млн. лв. за сграда и апаратура за нова детска болница. Той е убеден, че с тези пари може да се постигне много по-добър здравен ефект, ако се инвестира в човешкия фактор.