В България е единствената страна в ЕС, в която няма достъп до храни  за специални медицински цели за деца и възрастни с определени диагнози. Жизнено важните храни не се реинбурсират от Здравната каса, а са изключително скъпи и непосилни за много семейства, които имат нужда от тях.

„Има тежка дискриминация към децата и възрастни, които се нуждаят от медицински храни. Става въпрос за огромна група от заболявания като неврологични, детската церебрална парализа и различни дистрофии. Нуждаещите са може би няколко хиляди, като около 550 са децата само за ентерални храни. Ние търсим решение не само за ентералните храни, но и за тези, които се приемат през устата като добавъчно хранене. Те са масово употребявани, но течните форми на храни за нито една от диагнозите не са включени в списък за реимбурсиране. Ние се борим да няма гладуващи болни деца и възрастни, независимо от диагнозите им”, заяви в интервю за Дарик Антоанета Иванова от Варна, която е член на УС на Национална мрежа за децата. Тя е един от двигателите на каузата. Антоанета е загубила дете със специални нужди, но продължава да се бори за останалите, които се нуждаят от помощ.

Случай на дете на украински бежанци във Варна, което се нуждае от специални храни за няколко хиляди лева на месец, провокира много български организации да повдигнат въпроса към властите. 

„Разрешихме случая за около две седмици. Намерихме дарител, който плати линейката до Германия, където намерихме община, която да се грижи за това семейство. Това дете го спасихме”.

За осигуряване на достъп до храни за специални медицински цели на деца и възрастни настояват от сдружение "Мостове" и "Национална мрежа за децата" в писмо до институциите. В началото на следващата седмица те имат среща в Министерство на здравеопазването, за да обсъдят проблема.

„Институциите са длъжни на тези деца и майките им, защото това буквално е ежедневно нарушаване на човешките права. Тези хора буквално просят. Въпреки че съм отглеждала дете с увреждания, не мога да си представя как заспива една майка, която утре не знае откъде ще проси пари. Ние сме за срам на цяла Европа, защото сме единствената страна, в която не се реимбурсират храните за всички заболявания. Ние сме дъното на опашката на цивилизацията”.

Цялото интервю с Антоанета Иванова може да чуете в звуковия файл.