През 1932 г. е създадена Общинска курортна дирекция във Варна. Под неин контрол са морските бани, курортното бюро, парковете, ресторантите и магазините. Създаден е и курортен съвет, начело с кмета на града, се припомня в блога за регионална история на варненската библиотека “Пенчо Славейков”.

В хрониката на в-к „Варненска поща” от 1933 г. добиваме представа с какъв ентусиазъм се посреща летния сезон в града: В последния ден на месец май се провежда важна конференция за улесняване на чуждестранните курортисти във Варна, на която са взети решения по валутни проблеми за туристите от Австрия и Румъния.

В началото на юни Лигата за курорта Варна започва подготовка за посрещането на първата голяма група американски туристи – 800 души, която се очаква да пристигне с луксозния океански параход „Президент Джонсън” през август. На 2 август началникът на курортно бюро посреща с цветя и поздравява на френски език групата от 35 унгарци, пристигащи във Варна на почивка.

Полякът Лепачевич прави изявления пред вестника: „Нашето море е студено. В него могат да се къпят само млади хора. Затова ние се нуждаем от топло море. Такова досега поляците търсеха повече по бреговете на Далмация. Сега те го търсят във Варна. Тук ще бъде главното място за летуване и морелечение на поляците.”

Публикувана е и статистика на „летовниците от странство”. От началото на сезона до 17 август 1933 г. са пристигнали и регистрирани във Варна: от Австрия – 577 души, Чехия – 627, Унгария – 327, Германия – 118, Полша – 67, Турция – 86, Швейцария – 4, разни – 138, или общо – 1961 чуждестранни гости.