Измина повече от седмица, откакто на 7 октомври Афганистан беше засегнат от мощно земетресение с магнитуд 6,3 по Рихтер, което опустоши западната провинция Херат, съобщават от CNN.

Това е едно от най-смъртоносните земетресения в Афганистан от години насам. През последната седмица продължават редовните вторични трусове, които подновяват опасенията на оцелелите, че вече повредените домове могат да се срутят всеки момент.

В неделя сутринта стана поредният мощен трус, отново с магнитуд 6,3 по Рихтер, с епицентър северозападно от Херат, според показанията, регистрирани от Геологическата служба на САЩ (USGS) и Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC).

Новият трус е ударил на дълбочина от 6,2 мили (10 км), допълва EMSC - сравнително плитък трус, който може да увеличи разрушителната му сила.

Тъй като регионът вече се е разтърсил от неотдавнашната сеизмична активност, световните групи за помощ и спасителните екипи твърдят, че страната е изправена пред ескалираща хуманитарна криза, която се дължи на войната и срива на икономиката. Те добавят, че още по-тревожно ще бъде възстановяването на хората.

"Положението в Афганистан вече беше изключително тежко", казва Маулави Мутиул Хак Халес от афганистанското дружество на Червения полумесец. "Хората тъкмо бяха започнали да се възстановяват, когато ни сполетя поредната серия от силни земетресения, всички в рамките на по-малко от седмица. На всичкото отгоре идва зимата и има спешна нужда от подслон, храна и здравни грижи."

Оцелелите са тежко ранени и разтърсени, твърдят служители. Много от тях са с тежки травми.

"Ние сме безсилни... разселени и бездомни", казва Захер - един от оцелелите. "Досега не съм получавал никаква помощ, освен бутилка с вода. Как да оцелеем, като седим и спим на тези камъни и твърда земя?"

Една от оцелелите, 35-годишна жена на име Фатима от район Зиндех Джан в провинция Херат, е спасена изпод отломките и сега се възстановява в болница.

Седемте ѝ деца са загинали при земетресението.

Според лекарите Фатима е толкова травмирана, че не може да говори за децата си, без да получи пристъп на паника.

"Два пъти попаднах под отломки - първия път бях спасена от членове на семейството. Вторият път беше, когато се върнах вкъщи, за да спася децата си, и къщата отново се срути върху мен", казва тя.

"Изгубих съзнание. Не си спомням нищо след това. Изпитах много болка и скръб... изгубихме всичко в живота си, нищо не остана".

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм