Австрийско-румънската компания OMV Petrom S.A. ще инвестира 30 млн. долара за търсене на газ в Черно море. Това съобщи пресслужбата на грузинското Министерство на икономиката и устойчивото развитие след срещата на вицепремиера Леван Давиташвили с делегацията на компанията.

Русия няма да настоява незабавно да се премине към плащане в рубли на газовия износ

"Грузинският вицепремиер, министър на икономиката и устойчивото развитие Леван Давиташвили се срещна с делегация на австрийско-румънската компания OMV Petrom. Дискусията беше посветена на дейността на OMV Petrom в Грузия, която предполага началото на процеса на търсене на запаси от природен газ в черноморския шелф. Споменатата компания вече работи по добива на природен газ в Румъния в Черно море. Бюджетът на грузинския проект е 30 милиона долара", се казва в съобщението.

Полша настоява ЕС да обложи с данък руските въглеводороди

Планира се през тази година компанията да извърши сеизмични проучвания в три измерения, а следващият етап от проекта предвижда започването на сондажни работи, допълват от Министерството на икономиката.

OMV Petrom S.A. спечели обявения от грузинското правителство търг за проучване и добив на нефт и газ в Черно море през юни 2020 г. Както вече отбеляза Наташа Търнава, която беше министър на икономиката и устойчивото развитие, републиката е единствената страна в Черно море, в чийто шелф все още не са извършени проучвания за нефт.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

Следвайте ни и в Инстаграм