Окръжен съд – Монтана взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на гражданин на Република Полша, обявен за издирване с две Европейски заповеди за арест.

Според заповедите, издадени от съда в град Краков,  Д. М. К. е обвинен в извършване на четири престъпления – участие в организирана престъпна група за икономически престъпления, измама, документни престъпления  и отвличане на непълнолетно момиче – дъщеря му М. К., без съгласието на лицето, назначено с решение на съда в Полша, да се грижи за нея.

Полският гражданин Д. М. К. е бил задържан при операция на служители на  Главна дирекция „Национална полиция“ и служители на ОД на МВР – Монтана на 31 август в Монтана.

Той бе изправен пред Окръжен съд с искане на Окръжна прокуратура да му бъде наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до започване на производство за екстрадиция  в Полша.

След като се запозна с документите по делото и изслуша представителя на  прокуратурата, защитата на издирвания и самия него, Окръжен съд – Монтана обяви искането на прокуратурата за обосновано и наложи на Д. М. К. – 45 годишен, полски гражданин, мярка за неотклонение „Задържане под стража“ до провеждане на производство по  екстрадицията му в Република Полша.

Определението на съда подлежи на обжалване в 3 дневен срок.