Войната на Русия срещу Украйна има много фронтове, като един от тях е енергетиката. Газовата война наистина струва на Европа стотици милиарди евро заради увеличените сметки за газ, пише Darik Business Review. Примката може да се затегне още, ако рестрикциите срещу Русия се увеличат, посредниците бъдат поставени в списъци със санкции, а танкерите на т. нар. "сив флот" бъдат конфискувани. Според анализаторите това е нов конфликт с невиждан мащаб, който не е воден досега и може да означава началото на нова ера. Предполага се, че заради инфлацията, много държави продават сериозни количества от златните си резерви. В същото време, през последните 12 месеца, Турция увеличи златните си резерви с над 160 тона.  

В студиото на Дарик продължаваме да търсим информация от първо лице, за това как всички тези сътресения в глобален мащаб се отразяват на живота на хората в Европа сега.

"Балонът" на икономическата криза ще издиша още няколко години, но хората трябва да знаят, че ние сме в екзистенциална криза. Налице е цялостно преструктуриране на света и изглежда, че в този процес Европа загива. Това заяви пред Дарик Борислав Враджалиев - пловдивчанин, който над 30 години живее и работи в Париж.

Много фирми от Европа вече изнасят производствата си в САЩ, заради евтиния газ. Междувременно акциите на високотехнологичните компании в САЩ падат, продължават и съкращенията в IT сектора. Външният дълг на Франция се увеличава, публичният дълг на Италия е най-висок в историята, в Испания безработицата расте, а автомобилната индустрия на Германия, която пускаше на пазара продукция за 2 000 млрд. евро, сега няма откъде да се снабди с евтин газ, нито може да пренастрои за кратко време производството си на електромобили.

Един пловдивчанин от Париж: Западният модел на живот губи контрол?!

В тази ситуация, развитието на българската индустрия, която се смята за най-енергоемката в Европейския съюз, не е трудно прогнозируема. 

Българинът трябва да направи всичко възможно да запази парите, които e спестил, смята Борислав Враджалиев. 

Според него българите "трябва да се държат за земята" и да произвеждат. Инвестициите в недвижими имоти, облигации и акции са рискови сега. Тегленето на кредити - също, защото ще ги изплащаме на ниски лихви не повече от 2 години още. 

Влиянието на Америка върху политиките на Стария континент, печатането на пари, срива в икономиката на Европа, животът на хората и бъдещето на младите са част от темите във втората част на интервюто с Борислав Враджалиев.

Целият разговор на Лалка Златанова с Борислав Враджалиев може да чуете в аудиото.