Синоптичната комисия, на редовното си заседание, потвърждава средносрочната прогноза за хубаво, лятно време, с повишаващи се дневни температури - истински юли.

7000 мълнии парализираха Истанбул през уикенда

Прогностични максимални температури в петък, 15 юли. Pivotal

Добрата новина е, че ще става все по-топло, но температурите няма да надхвърлят 37, 39 градуса, помните прогнозите - само преди четири дни бяха за идващи много високи температури - до над 40 градуса.

144 хиляди мълнии са паднали за денонощие в Югоизточна Европа

За момента не се очертава да е чак толкова горещо, но от четвъртък нататък вече ще навлезем в много топло време, дори горещо в следобедните часове, в низините на страната и по поречието на река Дунав.

С по-високи максимални температури се очартава периодът - петък и събота, в края на тази седмица, когато термометрите ще показват до 37 градуса в низините и около 32, 33 градуса в района на София.

Температурите тръгват нагоре

В неделя ще има слабо захлаждане, с два - три градуса.

Евентуално слаби валежи, на изолирани места е възможно да има в събота и неделя следобед, но не се очаква сериозно влошаване на времето.

Другата седмица продължава периодът на по-сухо и горещо време, като дори се очаква температурите още да се повишат и около 20 - 23 юли да измерим още по-високи температури - до 39, 40 градуса.

По-другата събота и неделя, около 23 - 24 юли, синоптичните модели прогнозират захлаждане и превалявания с гръмотевици. Дали това ще се случи, предстои да разберем.

Много топло ще е в Югозападна Европа, Испания, Франция, дори Южна Англия, където на места, в следващите дни, температурите ще се повишат значително. 

Лятото е в разгара си, бъдете внимателни към огъня на открито - в следващите десетина дни времето ще е сухо, подходящо както за море, така и за планина, затова гледайте да палите огън само на определени за това места, а след като приготвите и изядете барбекюто, се уверете, че огънят е напълно загасен.

Чакат ни хубави, слънчеви, летни дни, дни, за които ще си спомняме с умиление през идващата зима.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм