Септември ни поднесе първата есенна изненада - валежи, по-ниски температури, типично есенно време, но...всичко това е за кратко.

Още от сряда времето бързо ще се подобри, най-късно на юг и изток, и в следващите десетина дни ще бъде хубаво, типично септемврийско с много слънце и нормални температури - между 26 и 31, дори 32 градуса.

В района на София температурите постепенно ще се повишават в следващите дни, но ще останат под отметката от 30 градуса - ще бъдат в интервала 23 - 28 градуса.

Има сравнително голяма вероятност за първия учебен ден да имаме хубаво и топло време.

Този спокоен и предимно слънчев период, който предстои на Балканите и в нашата страна, ще се поддържа от област на високо атмосферно налягане с център над Източна Европа. Тази област на високо налягане ще държи активните атмосферни процеси по-далеч от нас и затова се очаква хубаво, топло и слънчево време в следващите дни.

В Гърция до четвъртък ще има проблеми заради циклон, който ще се насочи към африканското крайбрежие. Тази област на ниско налягане вече провокира сериозни валежи, гръмотевични бури, ще се създадат условия за локални наводнения, възможни са проблеми. Но има и добра страна - валежите най-накрая ще спомогнат за пълното потушаване на пожарите в Северна Гърция.

Интересна метеорологична ситуация се създава над Западна Европа тази седмица. Там се разполага зона на високо налягане с пренос на топли и горещи въздушни маси от района на Африка и приземните температури вече се повишиха до необичайни за този период на годината стойности. Тази септемврийска гореща вълна ще обхване Франция, Южна Англия, страните от Бенелюкс, а до края на седмицата и страните от Централна Европа и южните части на Скандинавия.

Необичайното не е в това, че ще е топло и дори горещо, необичайното е, че на места във Франция температурите ще бъдат до 14, дори 15 градуса над нормалните за този период на годината и за тези райони. До 35, дори 38 градуса. По-късно тази голяма област с топъл въздух ще се премества на североизток през Северна Европа към Русия и Урал.

Това горещо време ще подмине Балканите, тъй като у нас преносът ще е от североизток.

Синоптичните модели прогнозират спокойно и хубаво време на Балканите и у нас в следващите десетина дни с перспектива дори до 18 - 20 септември да не настъпи съществена промяна. Ако тази прогноза се окаже точна, ще имаме хубав септемврийски месец - преход от лятото към есента.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм