Пазарджишка област достигна Етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, а Регионалната здравна инспекция обяви готовност да въведе мерки за спиране разпространението на заразата. Това стана ясно на среща, свикана при областния управител по инициатива на директорката на РЗИ д-р Хюля Шериф.

Мерките предвиждат носене на защитна маска за лице в лечебни заведения за болнична и извънболнична помощ, Център за спешна медицинска помощ, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеки, оптики и дрогерии.  Спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м., хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване, работа от разстояние, при възможност. В детските и социалните заведения се препоръчва засилен всекидневен филтър за персонал и посетители с клинични симптоми на коронавирусна инфекция.

Към днешна дата заболеваемостта от COVID-19 в Пазарджишко вече е 192 на 100 000 души на 14-дневна база. По данни на РЗИ, представени на проведената вчера в късния следобед среща, активните пациенти в региона са 343, от които 20 са на възраст под 18 години. 40 души са в болници, като най-много са в Областната болница в Пазарджик - 28.