„Категорично полицейският служител Симона Радева не е била в автомобила към момента на ПТП-то."

Това заяви пред NOVA NEWS заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров във връзка с продължаващо разследване на обстоятелствата около тежката катастрофа на бул. „Черни връх” в София, при която загинаха две млади жени.

Полицайката Радева получавала по 2000 лв. месечно, за да прикрива Семерджиев

По думите на Тодоров обаче Радева е участвала активно и "и му е помагала  да се укрие и вероятно да прикрие следи от престъплението".

"Лицето, което е посочено като отвлякло Семерджиев, е разпитано в продължение на часове в Националната следствена служба. Много интересни неща има в неговия разпит. Не се потвърждава тезата за отвличане", коментира той, без да уточни какво точно е било разказано, но допълни:

"Неща, които най-вероятно ще са относими към друго досъдебно производство, за друга дейност, извършвана от кръг лица, повече клоняща към документни, финансови, данъчни престъпления".

Отстраниха временно от длъжност Симона Радева

По думите му засега всички протолки от разследването са одобрени.

"Всички доказателства са годни. Ние сме много напред в разследването, работата ни по т. н. горещи следи беше много интензивна и миля, че всичко възможно е събрано. Сега предстои експертен анализ, на база на който да се направят много връзки", посочи Тодоров.

Той обясни влизането "малко по-късно в помещението, в което е открит вероятния извършител" с Наказателния кодекс, по който се изисква да се изпълнят редица процедури. Те пък са необходими, за да може съдът да признае доказателствата за годни и чрез тях да се докаже вината на обвиняемия. 

Семерджиев с пето обвинение, остава задържан под стража

„Ние можеше да действаме много по-бързо, много за публиката по-инетересно, но да не постигнем целения процесуален резултат”, обясни Ясен Тодоров.

И още по същество - натривките са взети още вечерта. Веднага след взимането на кръвната проба е бил извлечен ДНК профил.

Преди 72-рия час на база на това съвпадение и с експертизата за маратонките съдът е направил обосновано предположение кой е извършителя и го е задържал.

Метамфетамините в кръвта на Семерджиев са открити сутринта.

Откриха метамфетамин в кръвната проба на Семерджиев

"В комбинация с другите деяния на лицето, не може да бъде приложена разпоредбата за така наречения маловажен случай", заяви Тодоров и добави, че по този случай свидетели или очевидци на лица, излизащи от автомобила, няма.

По думите му предстои да се съберат всички записи от камери на Столична община и Пътна полиция-СДВР, за да се види кой е управлявал автомобила през деня непосредствено преди катастрофата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм