Нова фишинг атака цели да разкрие личните банкови сметки на интернет потребители в България, разбра Дарик радио. Измамата е свързана и със сайтове за онлайн обяви за продажби на вещи втора употреба, като се прави мнима връзка за плащане чрез интернет платформи на големи куриерски фирми у нас. 

Подставени лица следят нови публикации на различни потребители, които продават ненужни мебели, дрехи, сувенири и др. чрез специализирани сайтове и страници в социалните мрежи. Свързват се с тях чрез лично съобщение и ги уверяват, че купуват предлаганата стока и плащат веднага чрез платформата на самата куриерска фирма, на която се поръчва доставката на закупената стока.  Изпращат фалшива хипервръзка, уж за потвърждение на плащането и подканват продавача да предостави данни на банковата си карта и сметка за превод като краен получател. 

Категорично потвърждаваме, че това е фишинг атака и трябва да се разследва кой стои зад тези измами, потвърди пред Дарик Ивелина Петкова, началник на отдел "Сигурност" в една от най-големите куриерски фирми в страната. 

Най-често срещаната форма на фишинг измамите е именно чрез използване  на фалшиви хипервръзки, за да примами получателите на имейла да споделят личните си данни. Атакуващите често се маскират като голям доставчик на акаунти или използват името на известна компания, както е и в конкретния случай.

Новините от Пловдив