Националният съвет на БСП излезе с позиция, в която дава оценки за войната в Украйна и "поругаването на паметника на Съветската армия". Позицията е приета със 106 гласа "за", 1 "против" и 0 "въздържал се", предаде OffNews.

Борисов нареди да се внесе предложение за демонтаж на плочата от паметника на Съветската армия

"Днес отново, както преди година, отправяме нашия призив за незабавно прекратяване на военните действия. Десетки хиляди жертви от двете страни са огромна цена, която до днес не доведе до промяна в съотношението на силите. В същото време бяха нанесени огромни щети на украинската инфраструктура, бяха засегнати милиони човешки животи – вътрешно разселени и бежанци в цяла Европа. Изразяваме отново нашата искрена човешка съпричастност към украинския и към руския народ, които по свой начин носят тежките последици от войната" - пише в позицията. 

"От първия ден Българската социалистическа партия отстоява последователно политика, основана на принципите на подкрепа за дипломатически усилия за постигане на мир, за въздържане от предоставяне на оръжия за воюващи страни, против налагане на икономически санкции, за усилия за деескалация. Тази политика е израз и на историческата традиция, която утвърждава БСП като партия на мира още от самото ѝ основаване" - твърди още Националният съвет.

Същевременно НС на БСП изразява "възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София" и се противопоставя на "поредните опити да се пристъпи към неговото демонтиране".

Счупиха плочата на паметника на Съветската армия в столицата (снимки)

Вчера Паметникът на съветската армия осъмна със счупена плоча. Надписът на плочата гласи: "На съветската армия освободителка от признателния български народ". По този повод в позицията се казва:

"Възразяваме отново срещу опитите съвременни събития да се използват като повод за ревизиране на историческата памет на народа ни. Това се отнася както за Освобождението, върнало през 1878 г. България на световната политическа карта, така и за победата над нацистка Германия, освободила човечеството от най-мракобесния режим в световната история. Ето защо изразяваме нашето възмущение от поредното поругаване на паметника на Съветската армия в София и категорично се противопоставяме срещу поредните опити да се пристъпи към неговото демонтиране."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм