Служебният кабинет е на ГЕРБ и не е независим, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя уточни, че вече има съмнения за честността на изборите и Калин Стоянов не е трябвало да остава начело на МВР и в служебния кабинет. 

„Сбърканите промени в Конституцията доведоха до тази ненормална ситуация. Нека да е ясно, че отговорност за тези промени носят ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които гласуваха тези промени в Конституцията. В резултат на това имаме политически служебен кабинет. За нас това е кабинет на ГЕРБ. На чело с министър-председател господин Главчев е ясно, че не може да говорим за независим служебен кабинет. Категорично се разграничаваме от всички тези действия. Знаете, че гласувахме и против Конституцията. Събитията в МВР подлагат под съмнение честните избори. За нас това е най-важната задача за служебния кабинет, за партиите и за цялото общество. Искаме гаранции за честни избори, каквото трябва ние ще направим от това страна. Но всичко това, което се изнася в МВР е потресаващо и не дава никакви гаранции за честността на изборите. Това е първият служебен кабинет, който започва с протести срещу тях, още преди да се заклели“, каза Нинова.

В служебното правителство доминира кабинетът „Денков-Габриел”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и уточни, че кабинетът е можело да изглежда по съвсем различен начин с външен министър Мария Габриел и министър на финансите Асен Василев. Борисов коментира, че по време на последния му разговор с Димитър Главчев е поискал оставката му като председател на Народното събрание и ако е имал каквото ѝ да е влияние върху новия премиер министрите в кабинета щяха да са други. 

„От това, което виждам, доминира стария кабинет, кабинетът Денков Габриел. И особено с такива знакови министри, като Гвоздейков, Вътев, зам.-министрите, които са всички назначени по това време от ПП в екологията, образованието остава същия, имат всъщност 3-4 нови имена. Искам да кажа, че двете седмици на преговори, нито веднъж по темата правителство и споразумение, никой от ДПС не се е намесил. Освен в трето римско, между Кирил Петков и Пеевски, за темата 160 души, необходими за гласуване, сиреч тези регулатори, които са 160 гласа. Нито веднъж никой не е участвал друг.

Можехме да направим съвсем различно нещо във второ римско, както аз го наричам, на обратната страна на листа. За да може това служебно правителство с финансов министър си представете Асен Василев и външен Мария Габриел, това служебно правителство щеше изглежда по съвсем друг начин за всички нас. Тези два месца да използваме в преговори и след изборите да се направи едно истинско коалиционно споразумение и управление. Никога нямаше да оставя министър от тези, никога нямаше външен министър да е този господин, който е, ако имах какъвто и да е контакт или влияние върху Главчев“, каза Борисов.