"Горивата ще поскъпнат, след като спре да се използва руски петрол". Това каза пред bTV бившият икономически министър Никола Стоянов. Според него е възможно да се усети някакъв вакуум на пазара, но това ще е за кратко.

„Вижте цените при съседите ни и си направете сметката. Колкото са там, плюс транспорта до България, и ще видите, че цените на горивата ще скочат до 4 лв.“, посочи той и разказа за срещите си с ръководството на „Лукойл“ докато е бил част от служебното правителство.

„Плановете бяха преди дерогацията, която ЕС даде на България, за две години това да може да се случи и до края на 2024 г. „Лукойл“ да може да работи изцяло без руски петрол. Това е ясно и така трябва да се случи“, обясни той и коментира критиките на акад. Николай Денков за това, че не е постигнат напредък за излизането от дерогацията.

„Не зная с какъв контекст го е казал, може би в контекста на това, че за пред последните два месеца горивата са поскъпнали с над 20%. Много е страшно да се правят някакви стъпки, без да се прави анализ. Това, което за съжаление виждаме през последните три месеца“, каза още Никола Стоянов. Той посочи също така, че служебното правителство е оставило на редовното значително по-ниски цени на горивата.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм