Непрекъснатото теглене на кредити може да доведе до зависимост и дори болестно състояние. Това показва опитът на варненския адвокат Петър Николов, при когото казусите с длъжници са ежедневие.

Всички хора със задължения, които търсят помощта на Николов, имат кредитна  история, започнала обикновено с един бърз кредит. Сред клиентите му има мъж, който е изтеглил повече от 10 бързи кредита от различни кредитни институции. С адвоката се свързал и млад мъж, пристрастен към кредитите, изтеглил и върнал 50 бързи заема.

„Много хора ми казват, че са станали психологически зависими и за тях това е една въртележка, от която не могат да излязат. Животът им става невъзможен, защото в един момент доходите им не могат да покриват задълженията. Същевременно в този момент тормозът над тях става много силен, защото фирмите за бързи кредити и колекторските фирми започват да ги тормозят психологически с ежедневни обаждания и заплахи”, разказа пред Дарик адвокат Николов.

Няма никакъв регламент за това колко кредита можеш да изтеглиш. Няма и никакъв контрол. Европейското законодателство предвижда предварително проучване за платежоспособността на клиента и дали тегленето на кредити няма да му навреди. Подобна оценка на риска обаче не е никъде имплицирана в родното законодателство и така реално хората могат да теглят неограничен брой кредити, обяснява юристът. 

Бързите кредити са прекалено достъпни, а рекламите за тях са твърде много. Има и „зарибяване” по телефона или по електронна поща, като същевременно липсват обяснения какво ще се връща след изтеглянето на кредита.

След направените промени в Закона за потребителския кредит в известна степен се ограничи безграничното олихвяване, като неморална и непротиворечаща на закона се смята лихва до 50 %. Преди това имаше бързи кредити, които достигаха до 300-400% за една година, посочва адвокатът с богат опит в гражданското право.

Със съдебни решения се връщат надвзети суми за неустойки, такси и лихви. Съдебната практика е много силна в тази посока, че всички тези суми са незаконно взети от гражданите. Те могат да достигат стотици милиони левове на година, отбелязва Петър Николов.

Все повече хората се ограмотяват, може би и по неволя. А работата на адвокатите е и малко просветителска, казва Николов, който редовно споделя във фейсбук страницата си различни казуси от практиката си. 

Петър Николов е носител на наградата "Юрист на годината" за 2017 г. Става популярен, след като успява да върне три деца на самотната им майка. Без да се шегува, казва, че чрез съдебни дела досега е върнал цял клас деца на родителите им. Има много успешни съдебни битки срещу така наречените монополи. Отличаван е и с награда за добротворчество от кампанията "Достойните българи".

Още за проблемите, свързани с бързите кредити, ще откриете в прикачения аудио файл.