Писателят Илиян Кузманов, чиято книга "Ако срещнеш Буда, убий го" попадна в Топ 20 за продажби на "Амазон", обяви награда за дебютен роман на български автор. Целта е да се популяризира родната литература и да се покаже, че в България има добри творци.

Наградата ще представлява сума, която ще бъде връчена в края на годината в морската столица. Засега събраните средства са 2000 лева. Половината от тях са осигурени от Кузманов.

Ще бъде отличен роман, издаден през тази или миналата година. Възрастта на кандидатстващите автори няма да е от значение. Ще се оценява единствено качеството на историята и как е разказана, разкри писателят пред Дарик. 

Въпреки че първата книга на Илиян Кузманов стана бестселър на Запад, у нас романът "Ако срещнеш Буда, убий го" все още не е пуснат по книжарниците. Може обаче да се изтегли безплатно в електронен вариант. Една от причините за решението на Кузманов е, че от писане на книги у нас все още се печели малко.

Роденият в Пазарджик писател споделя още, че когато е щастлив, твори литература, а когато е ядосан, пише журналистика.

Илиян Кузманов избира и доста нестандартен начин за представяне на своята книга. Миналата година направи Балканско книжно рок турне, а наскоро във Варна представи романа си пред местната публика. Направи го по нетрадиционен начин - в кабаре, с вариететна програма.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук