Ръководителят на програмата за пилотирани космически полети на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) Кейти Людърс заяви пред Ройтерс, че руската страна е информирала администрацията за плановете си да остане на Международната космическа станция (МКС) поне до 2028 година,  предаде БГНЕС.

„Не получаваме никакви индикации на нито едно работно ниво, че нещо се променя“, каза тя.

Русия се оттегля от Международната космическа станция след 2024 година

Главният изпълнителен директор на „Роскосмос“ Юрий Борисов заяви на среща с руския президент Владимир Путин във вторник, че решението за оттегляне на Русия от проекта МКС след 2024 г. е взето, като всички задължения към партньорите са изпълнени. Той отбеляза, че по времето, когато Русия се оттегли от проекта за МКС, ще започне формирането на Руската орбитална станция за обслужване (РОСС).

В същото време заместник-директорът на НАСА Робърт Кабана заяви в сряда, че международното сътрудничество и взаимодействие са сред ключовите аспекти на МКС. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм