Народното събрание прие окончателно промените в Закона за пътищата, свързани с пътните такси. По закон вече ще могат да се налагат най-много три глоби за пътуване без винетка в рамките на една календарна година. Тази точка влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2019 година. Това означава, че всички административни производства за повече от три нарушения ще бъдат прекратени. По този начин се разрешават казусите с натрупани глоби в размер на хиляди левове. 

Депутатите гледат на второ четене промени в Закона за пътищата

Без дебати на второ четене бяха приети промените в Закона за пътищата. Измененията касаят основно електронните винетки. Новите правила предвиждат да могат да се налагат най-много три глоби за пътуване без винетка в рамките на 1 календарна година. А всички стари глоби от началото на 2019 досега, които надвишават 3 на година, ще бъдат отменени.

От 1 август тази година пътната агенция и доставчиците на услуги, продаващи електронни винетки, се задължават  да изпращат смс или имейл за регистрирано нарушение за пътуване без винетка. За целта водачите трябва да предоставят съответните данни за контакт при закупуване на електронната винетка.

Шофьорите, пътували без винетка, ще бъдат уведомявани за това до 3 дни след нарушението си

От 1 юли влиза в сила разпоредбата, която задължава АПИ и доставчиците на услуги да уведомяват потребителите за изтичащ срок на винетката. Това отново ще става чрез смс или имейл. За годишните винетки ще изпращат 2 уведомления – 14 дни преди изтичане на валидността и 2 дни преди този срок. За тримесечни винетки ще се изпраща 1 уведомление – 2 дни преди края на валидността им.

С промените се дава възможност и за корекция на грешно попълнен регистрационен номер, когато са объркани до 3 символа. За целта водачите трябва да подадат заявление и да представят доказателства за заплатена винетна такса.

На първо четене: Максимум три глоби за движение без винетка ще може да получи един автомобил за година

От началото на следващата година ще могат да се правят корекции и при грешно въведени данни за използване на тол мрежата от тежкотоварни автомобили. В тези случаи ще може да се променят данните и да се заплащат съответните тол такси в 14-дневен срок без да се налагат допълнилни глоби. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм