Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска не може да бъде използван, това е било ясно в началото. Сградата не съществува в устройствения план от 2011 година, каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров.

Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница, ковид вълната премести акцентът ни в друга насока, но сега отново този въпрос е належащ, коментира здравният министър.

Кацаров предлага болница „Лозенец” да стане детска (обзор)

Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец". По-хубаво място едва ли може да си представи човек. Проверихме, че няма пречки там да бъде изградена детска болница, допълни Кацаров.

По думите му, ако сега не се предприемат мерки, нещата ще останат без промяна поне още 5 години. Затова се реорганизира правителствена болница, за да може децата, които се лекуват в педиатрията, да бъдат преместени в болница "Лозенец".

183 са леглата в болница "Лозенец", използваемостта е под 50% процента. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница. За да се случи това нещо, ще има ремонтни дейности, реорганизация, това ще изисква време.

Министър Кацаров каза още, че болница "Лозенец" ще запази многопрофилния си характер. Не е поставян и въпросът да се прекратява университетския статут на новата болница.

Идеята на здравните власти породи недоволството на медици от болница "Лозенец", които излязоха на протест. Мотивите им са от една страна, че правителствената болница не е проектирана по този начин, че да изпълнява функциите на педиатрия, а от друга - че при сливането на двете дружества ще трябва да се сключват нови договори с Националната здравноосигурителна каса. Основното искане на протестиращите лекари е за яснота за бъдещето на болницата, в която работят.

Междувременно от Министерството на здравеопазването уточниха, че болница „Лозенец“ ще продължи да бъде университетска болница и ще запази многопрофилния си характер. Целта била да се надградят съществуващите в болницата услуги. Лечебното заведение ще продължи да извършва трансплантации, а вливането на педиатрията в болница „Лозенец“ ще привлече повече хора към здравните услуги в лечебното заведение, категорични са от министерството. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в Soundcloud Spotify, Apple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук