За девета поредна година Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” -  2023 гр. Левски ще представи красотата и багрите на вековната българска традиция в град Левски на 1 май.

Интересът към фолклорното събитие, което популяризира фолклорното наследство на северняшката фолклорна област и през тази година е голям.

Над 500 ще бъдат участниците във Фолклорен Фестивал ”Гергьовски люлки” -  2023 гр. Левски, стана известно след изтичане на срока за подаване на заявка за участие. Това научаваме от Петя Чолакова - гл. експерт „Образование, култура и спорт” при Община Левски.

Своето желание за участие във фолклорното събитие са заявили певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители  и оркестри  от народни читалища, училища с изучаване на народното творчество, частни музикални школи  от Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Белене, Летница и много други от северняшката фолклорна област.

Радостно е, че ще има и много инструменталисти на тамбура, кавал и гайда за  ценителите на българското фолклорно богатство.

Откриването ще бъде в 9:00 ч. в парковата зона до Общината с възпроизвеждане на гергьовския ритуал, народната традиция на Гергьовден по нашенски.

Конкурсната програма ще започне в 9.30ч. в новия Летен театър при  НЧ «Георги Парцалев 1901» и ще продължи през целия ден до вечерта.

По традиция журито ще бъде с председател проф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.

Предвидени са и много медали и награди. Специални награди  ще присъдят, кмета на Община Левски, журито и  спонсорите на фестивала.