По-малко от месец преди изборите на 29 октомври, Дарик е домакин на първия официален дебат между кандидатите за кметове на двете парламентарни групи, получили най-много гласове на последните избори за Народно събрание — Антон Хекимян, кандидат за кмет на София на ГЕРБ-СДС и Васил Терзиев, кандидат за кмет на София на “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

В рамките на 15 сегмента (рунда) от по 3 минути всеки, Васил Терзиев и Антон Хекимян имаха възможност да представят позициите си по 15 ключови теми, свързани с развитието на града. 

Водещ на дебата беше програмният директор на Дарик радио Константин Вълков.

Колаж от снимки на БУЛФОТО

“Децата ми живеят тук, искам да остана тук. Градът може много повече, може да бъде по-красив, по-зелен, по-уреден. Свикнали сме да чуваме, че тук е така, примиряваме се се с посредственото” - с тези думи Васил Терзиев се аргументира защо иска да бъде кмет. 

Антон Хекимян пък отговори: “Ходя рамо до рамо със софиянци, познавам проблемите, ходя по същите тротоари и улици. Сега искам да решавам проблемите на хората по друг начин. За да бъде София чист и подреден град, трябва да спрем с ремонт на ремонта”.

Във връзка с велоалеите в София Хекимян каза, че кара колело и знае колко е трудно. Те трябва да се поддържат, да се правят нови и да са свързани. Терзиев го попита на свой ред дали знае колко километра велоалеи има в столицата, но не получи отговор.

По друга важна за столицата тема – местата в детските градини - 2000 са липсващите места, всички останали са яслени групи. 37 градини могат да бъдат построени за три години и този казус да бъде решен, обясни Хекимян във връзка с недостига на места. 

10 хил. места липсват, заяви на свой ред Терзиев, ще бъдат намалени до 6 хиляди, но остават хиляди, за което трябва да се построят около 20 нови детски градини. Според него трябва да се промени начинът на разпределение, да се взема предвид не само къде живее семейството, но и къде работи като се помисли детски градини да има около работата на родителите, поясни Терзиев.

Кой е Васил Терзиев?

Той е предприемач и инвеститор. Терзиев е един от основателите на успешната българска софтуерна компания "Телерик", продадена преди близо десетилетие на рекордната по онова време сума от 262,5 млн. долара. Доскоро беше партньор във фонда за рисково инвестиране "Илевън". Инвестирал е в стартиращи компании и е подпомагал образователни инициативи.

Терзиев няма никакъв опит в политиката. Рядко е заемал публично политически позиции. Изключението е участието му в демонстрация в подкрепа на правителството на Кирил Петков миналото лято, когато то беше свалено с вот на недоверие.

Терзиев е най-популярен като един от основателите на една от най-успешните български софтуерни компании "Телерик" (Telerik). Той основава фирмата през 2002 г. заедно със Светозар Георгиев, Бойко Яръмов и Христо Косев, а нейната продажба на американската софтуерна компания "Прогрес" (Progress) за 260 млн. долара през 2014 г. е най-голямата подобна сделка в българския технологичен бизнес в онзи момент. 

След продажбата на "Телерик" Терзиев започва да инвестира в стартиращи компании. Той е бил член на управителния съвет на образователната организация “Заедно в час”, както и на Американския университет в България.

Колаж от снимки на БУЛФОТО

Кой е Антон Хекимян?

Той е български журналист от арменски произход, директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV от 21 декември 2020 г. до 22 септември 2023 г. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет. 

Като студент в първи курс той стартира в медията като стажант през 2003 г., а от 2004 г. е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 г. става водещ на съботно-неделния сутрешен блок на bTV „Тази събота и неделя“.

От 2 юни 2014 г. води сутрешното предаване „Тази сутрин“ по bTV до 26 февруари 2021 г.

От 21 декември 2020 г. Антон Хекимян е директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV на мястото на Венелин Петков.

На 23 септември 2023 г. Хекимян съобщи в своя Фейсбук профил, че напуска bTV след 19 години трудов стаж в телевизията. Два дни по-късно бепе издигнат от ГЕРБ за кандидат-кмет на София.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм