20 км общо е опашката от камиони от двете страни на “Дунав мост 2” - откъм Румъния  опашката е 13 км, а от страна България - 6 км. Българските власти ще оптимизират начините за плащане на таксите за преминаване, стана ясно от думите на заместник министър на вътрешните работи Стоян Темелакиев. Ще се въведат по-съвременни начини за разплащане.

МВР ще се стреми към съкращаване на времето за проверки на Гранична полиция, увери Темелакиев. Той уточни, че е поет ангажимент и от Агенция “Митници” за въвеждане на онлайн плащане на такса “Мост” за граничния пункт при Русе. Възможно е и плащане на място с карта за преминаване на моста. Това също ще намали времето за преминаване.

Стоян Темелакиев съобщи, че идната сряда е планирано провеждането на среща в района на “Дунав мост 2” между представители на институциите и транспортния бранш.

„Решихме да се съберем в максимално широк формат, да излезем с единна позиция и след това да поканим нашите партньори от Румъния, да поставим въпросите, така че да намерим общо решение“, уточни Темелакиев.

Заместник-министърът отрече обвиненията, че служители на МВР пренасочват принудително товарни автомобили към буферния паркинг в района на пункта. От транспортния сектор съобщиха, че паркингът е препълнен. Ще бъде назначена проверка дали отделни служители не са предприемали подобни действия.