Министерството на външните работи с остра позиция срещу действията на РСМ за заличаването на българския клуб в Битоля. Зам.-министърът и говорител на ведомството Костадин Коджабашев определи решението като безпринципно и тенденциозно. По думите му България е силно обезпокоена от последователните действия на Република Северна Македония за ограничаването на правата на сдружаване и свободно изразяване на българската общност.

Властите в Скопие закриха българския клуб “Иван Михайлов“ в Битоля

Зам.-министър Костадин Коджабашев заяви, че институциите в Скопие не са представили никакви реални аргументи за оспорването на регистрацията на българското сдружение.

От външното ни министерство напомниха, че все още очакват информация и ефективно правосъдие за извършителите на множеството нападения срещу сдруженията на българите в РСМ, особено за стрелбата срещу клуба в Охрид.

Йотова: Няма знак, че РСМ иска да сложи спирачки пред езика на омразата към всичко българско

Коджабашев съобщи, че ведомството е получило официален отговор от Скопие за палежа на клуба „Иван Михайлов“ в Битоля.

Според министерството именно този подход окуражава и последващи нападения срещу други българи и организации.

От външното ни министерство бяха категорични, че ще окажат всякаква подкрепа на клуба в Битоля. От ведомството обърнаха внимание, че към момента това е единственото решение на Комисията за имената на сдруженията, като прави впечатление, че е и първото.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм