Министерството на външните работи (МВнР) на Румъния „твърдо“ отхвърли в четвъртък хода на заместник-председателя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, който публикува в социална мрежа „карта, която по фантастичен начин, предоставя украински територии на Румъния и на други държави, съседни на Украйна." Това предаде специално за БТА румънската агенция Аджерпрес.

5 загинали и 25 ранени при руски удари в украинския Кировоград

Според прессъобщението на румънското МВнР, изпратено до Аджерпрес „подобно отношение е част от инструментите на пропагандата и дезинформацията, използвани от Руската федерация от доста време и които бяха засилени след началото на незаконната и нелегитимна агресивна война срещу Украйна“.

„Такива така наречени „предложения“ и „анализи“, които целят произволно преначертаване на границите на някои държави и по този начин насърчават нарушаването на международното право, не представляват нищо повече от напълно неуспешни опити да оправдаят собственото поведение на пренебрегване на международния ред, основан на правила“, каза румънското външно министерство.

Украйна назначи нов ръководител на Специализираната антикорупционна прокуратура след натиск от Г-7

Министерството потвърди "пълната" подкрепа на Румъния за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и повтори, че осъжда неоправданата и непровокирана военна агресия на Русия срещу Украйна.

„Румъния е и ще остане партньор на Украйна и отново потвърждава своята пълна подкрепа и дълбоко състрадание към украинския народ, жертва на брутална агресия. Предоставянето на статут на страна кандидат за присъединяване на Украйна към Европейския съюз представлява потвърждение както на визионерската политика на Европейския съюз, който по същество е проект за насърчаване и консолидиране на мира в Европа, както и решимостта на украинския народ да приеме напълно принципите и ценностите на европейското пространство в независима, суверенна Украйна в рамките на международно признати граници“, подчертават от румънското МВнР.

Зеленска: СЗО ни помагат с психологическа помощ, Украйна е под постоянен стрес

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев публикува в профила си в Телеграм (Telegram) карта на Европа, където по-голямата част от Украйна принадлежи на други държави, съобщи руското издание „Ведомости“.

В поста си Медведев твърди, че има западни анализатори, без да ги назовава, които биха видели бъдещата украинска държава по този начин, отбелязва цитираният всекидневник.

На една от картите, публикувани от бившия руски президент, седем украински региона са прехвърлени към Полша, един към Унгария, два към Румъния и 13 региона плюс полуостров Крим към Русия.

Така Украйна ще остане само с Киевска област според картата, публикувана от Медведев в деня, когато Украйна за първи път чества Деня на държавността. 

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм