
През последните няколко десетилетия репутацията на виното става все по-добра и все повече хора смятат, че то е добро за нашето здраве. Червеното вино дори се свързва с дълголетие и по-нисък риск от сърдечни заболявания, съобщава Би Би Си.
Това, което е по-малко известно е, че редица изследвания са намерили силна връзка между алкохола и рака. Една бутилка вино на седмица се свързва с повишен риск (за мъже – 1%, за жени - 1.4%) от развитие на рак при непушачите. Това приравнява една бутилка вино на седмица на пет цигари седмично за мъжете и десет за жените.
„Ранните изследвания установяват, че умерените нива на консумация на вино имат„ефект на кривата J“ (период на спад е последван от постепенно покачване, което се стабилизира повече, отколкото преди спада), казва Хелена Конибир, съдиректор на Международния научен форум за изследване на алкохола. „Малките, редовни количества вино изглежда водят до по-дълъг живот, по-добро здраве и по-малък когнитивен спад. Вече са публикувани повече от 1000 документа, в които тази теза многократно се повтаря.“
Конкурс за най-добро домашно вино „Трифон Зарезан” 2020 в Кюстендил
Но тази J-образна връзка между консумацията на алкохол, смъртта и болестите е подложена на критика. Вече е широко разбрано, че много от тези данни могат да бъдат погрешни - хората, които се въздържат от алкохол, може да го правят вследствие на заболяване - а не да се разболяват, защото се въздържат.
В проучване, проведено през 2019 г., изследователите са използвали различен подход, за да определят дали умереният прием на алкохол наистина е свързан с по-ниския риск от сърдечни заболявания. В продължение на 10 години те наблюдават повече от 500 000 възрастни в Китай.
„Тези, които нямат здравословни проблеми, могат да пият толкова, колкото искат“, казва Дженминг Чен, един от авторите на изследването и професор по епидемиология в отдела за здраве на населението в Оксфорд. „Но тези с дисфункционален ензим изобщо не могат да понасят алкохола“, казва той.
Този път изследователите не са открили „ефекта на крива J“. Вместо това те установили, че колкото повече пият хората, толкова по-голяма е вероятността да преживеят високо кръвно налягане и инсулт.
"Нашето проучване показва, че алкохолът определено има защитен механизъм, тъй като високата консумация на алкохол постоянно повишава кръвното налягане, но при наличие на сърдечни заболявания тази връзка е доста изравнена", казва Чен.
Трифон Зарезан в село Долни Вит
„И така, дори когато кръвното налягане се покачи, има друг механизъм, който може го компенсира. Но в крайна сметка не знаем дали този защитен механизъм е достатъчен, за да компенсира изцяло високото кръвно налягане."
Виното обикновено се счита за "по-здравословен" вариант поради антиоксидантите му, наречени полифеноли. Съдържащи се също в плодовете и зеленчуците, полифенолите намаляват възпаленията в организма, които са предпоставка за заболяване. В червеното вино има десет пъти повече полифеноли, отколкото в бялото.
Алберто Бертели, изследовател от катедрата по биомедицински науки в Милано, открил, че малките количества вино могат да ни предпазят от сърдечни заболявания, отчасти благодарение на противовъзпалителните свойства на напитката. Той препоръчва не повече от 160 мл вино на ден, но само когато е придружено с храна.
Изследванията се фокусират по-специално върху полифенола ресвератрол, естествено срещащо се съединение, намиращо се в кожата и семената на гроздето. Смята се, че ресвератролът предпазва от високо кръвно налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове.
Арт салон „Любов и вино“ през февруари
Червеното вино може да е полезно за здравето на червата, което води до многобройни ползи за останалата част от тялото ни, включително подобрен имунитет и храносмилане и по-здравословно тегло. Но тези наблюдавани ползи били открити при прием на само една чаша червено вино седмично.
Всъщност, въпреки че червеното вино може да е най-здравословната опция за пиене, по-здравословно е да се въздържате изцяло, според Каролайн Льо Рой, научен сътрудник в колежа Кингс в Лондон.
„Знаем, че алкохолът е лош за нас“, казва тя. "Ако пиете, трябва да е червено вино, тъй като това е единствената алкохолна напитка, за която е установено, че има благоприятен ефект, но не насърчавам хората да пият червено вино."
Според Марк Белис, директор на политиката, научните изследвания и международното развитие на Общественото здраве в Уелс, не бива да пием червено вино само защото се смята, че то ще ни се отрази благоприятно, защото има много начини да засилим здравето си по-ефективно.
„Разбира се, хората искат да чуят, че половин бутилка вино, което пият след работа, поне не им причинява вреда, а още по-добре, може да им донесе някаква полза. Но това е далеч от истината ", казва той.
Ако наистина искате да подсилите здравето си, яденето на повече плодове и зеленчуци и упражненията са най-доказаният начин да го направите – а не пийването на чаша вино.
За повече новини и любопитни материали последвайте страницата ни във Фейсбук
Абонирайте се и за канала ни в YouTube