Огромни санкции застрашават страната ни, ако не изпълни екологичните си ангажименти. Служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова ги определи като колосални и уточни, че става дума за осем цифрена сума в евро. Изоставаме с рекултивацията на осем общински депа, която трябваше да приключи до края на септември. България не спазва и нормите за фините прахови частици. Има опасност да загубим и 200 млн. лв. по Плана за възстановяване и развитие. 

Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с което в последния си ден на поста на практика спря строежа на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, може да се окаже незаконно. Това стана ясно още от думите на служебния екоминистър Росица Карамфилова.

АПИ ще обжалва решенията на Сандов за автомагистрала „Струма“

Тя обясни, че решението е подготвено от тогавашния съветник на Сандов, а компетентните органи - Национална служба за защита на природата, дирекция "Еколологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда" и дирекция "Правна" не са били ангажирани по никакъв начин в изготвянето на тези решения. Все още се чака становище от тях доколко решението е законосъобразно.

Сандов: Спрях изпълнението на проекти в Кресненското дефиле

До края на 2020 г. всичките 113 общински депа у нас трябваше да бъдат рекултивирани. Към днешна дата в 8 от тях все още предстои много работа, а финалният срок е 30 септември. Това са Перник, Дупница, Кърджали, Кочериново, Пирдоп, Бобошево, Велинград и Бяла Варненско, обясни Росица Карламфилова.

През тази година съдът на ЕС постанови решение, в което констатира, че у нас са превишени стойностите на серен диоксид, припомни служебният министър. То има установителен характер и засега не се предвиждат санкции, но ако замърсяването продължи, такива ще има. Във връзка с това се предвижда среща с операторите на всички големи горивни инсталации, които да представят план с краткосрочни мерки. 

МОСВ е бенефициент по три проекта от плана за възстановяване и развитие за над 200 млн лв, но работата по тях сериозно изостава и рискуваме да загубим тези средства, стана ясно още по време на брифинга.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм