Интерпол започна безпрецедентна кампания, насочена към широката общественост, с чиято помощ се надява да бъдат идентифицирани телата на 22 жени, открити в течение на няколко десетилетия в Германия, Белгия и Нидерландия, и да се постигне напредък в разследването на тези т.нар. студени досиета, съобщи БТА, позовавайки се на Франс прес.

След седмица в неизвестнст: Дрон засне момента, в който намериха 3-годишно дете (видео)

Първото тяло е намерено на паркинг на магистрала в Нидерландия през октомври 1976 г., а последното - в общински парк в Белгия през август 2019 г. Телата не могат да бъдат идентифицирани от националните полицейски служби "отчасти" защото жените не са от тези държави, според Интерпол.

"Възможно е тези тела да са били оставени там, където са открити, за да се затрудни разследването на престъпленията", подчертава още в изявлението си международната организация за полицейско сътрудничество.

Изчезнала жена оцеля 5 дни в австралийската джунгла само на вино и близалки (видео)

Тя ще публикува на своя уебсайт и в социалните мрежи информация, която преди това е била запазена за вътрешно ползване и се съдържа в нейните "черни бюлетини", с които се издирва информация за неидентифицирани човешки останки. За всяка от 22-те жертви ще бъде публикувана снимка, базирана на технология за реконструкция на лицето, както и информация за мястото и датата на откриване на тялото, лични предмети, дрехи и контекст.

Разгледани са всички улики, които се смятат за необходими за решаването на тези случаи. Разследванията са в застой и се надяваме, че вниманието на обществеността ще им позволи да продължат напред, заяви Франсоа-Ксавие Лоран, ръководител на базите с ДНК данни в Интерпол. "Семейството, приятелите, колегите, които един ден престават да виждат дадения човек", биха могли да предоставят информация, "дори малка улика". 

Останки на човек, изчезнал през 1998 г., бяха открити в езеро

Идентифицирането на тялото има две цели: да се установи името на този човек и да се предупредят семействата, както и да се открият следи за намиране на заподозрени в случай на убийство, подчерта Лоран. Тези различни случаи нямат връзка помежду си, но са в общ международен контекст, уточни той. 

"Смята се, че някои от тези жени идват от райони в Източна Европа", се казва в изявлението. "Това може да са жени, решили да отидат на туристическо пътуване, но също и потенциални жертви на трафик на хора".

Изчезнала жена е открита жива в потънал джип (снимки)

Кампанията за идентифициране може по-късно да бъде разширена, като бъдат включени и други случаи.

Пълният списък, който е достъпен на уебсайта на Интерпол включва подробности за жените, снимки на възможни идентификационни елементи като дрехи, бижута и татуировки, а в някои случаи - реконструкции на лица и информация за случаите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм