Плакат „Путин – президентът миротворец“ посрещна руският посланик у нас Елеонора Митрофанова на паметника на Альоша в Пловдив, където беше отбелязан 9 май.

„Славянската писменост и славянското богослужение в Русия са дошли от България“, заяви на български език в приветствието си посланик Митрофанова.

„Историята изисква да бъдат направени изводи, но за съжаление днес виждаме сборища на последователите на нацизма и опити да бъде пренаписана историята“, каза още пред събралото се множество тя.

Митрофанова благодари за грижата към войнишките паметници от Втората световна война и за това, че дошлите при паметника на Альоша идват с цветя, а не с бои.

Няколкостотин души качиха върха на Бунарджика, за да отбележат победата над нацистка Германия. Със знамена на Русия, знак "Z" и фланелки с лика на Путин, те посрещнаха Елеонора Митрофанова с възгласи "Русия".

Честванията в града на тепетата по повод 77 години от края на Втората световна война се проведоха под патронажа на почетния консул на Русия у нас Георги Гергов. Паметника на Альоша изкачи и посланикът на Беларус Никита Люшоков. 

Преди това, от 12,00 часа, на Руските военни гробища в Централния траурен парк на Пловдив  беше отслужена панихида в памет на загиналите

Тази година част от честванията е и подновеното след двегодишно прекъсване заради ковид пандемията шествие на „Безсмъртният полк – България”.