Швейцарските рафинерии за ценни метали престанаха да купуват руско злато, когато Русия нахлу в Украйна, но миналия месец голяма доставка на руско злато е влязла в страната. Преди няколко дни новината, бе потвърдена от швейцарските митнически власти, предаде БТА. 

Първи случай на конфискация на имот на руски депутат в Германия

Те казаха, че над три тона злато, идващо от Русия, е било изпратено в Швейцария през май и това е първа такава голяма доставка за три месеца. "През май 2022 г. около три тона злато, идващо от Русия, бяха внесени от Великобритания в Швейцария на стойност 194 милиона швейцарски франка", заяви говорител на швейцарската митническа служба.

Швейцария последва решението на ЕС да наложи санкции на Русия заради войната й в Украйна. Но досега нито една санкция не бе наложена върху покупката на руско злато.

10 млрд. евро са замразените активи на руски бизнесмени

Въпреки че трансакциите не са незаконни, засега нито една от основните швейцарски рафинерии за злато не е склонна да си признае, че е извършила покупката.

Швейцарските рафинерии на злато представляват между 65 до 70 процента от годишното производство на сред златните рафинерии по света, отбелязва Франс прес.

ЕС обсъжда санкции за златото на Русия

Въпреки че швейцарското законодателство и санкциите не забраняват вноса на руско злато в Швейцария, Швейцарската асоциация на производителите и търговците на ценни метали, представляваща и златните рафинерии, заяви, че злато със съмнителен произход няма място в Швейцария и че очаква от членовете си да действат предпазливо и да се въздържат от купуване в случай на съмнение.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм