Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за Черно море. Това заяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, който заедно с премиера Николай Денков и министъра на отбраната Тодор Тагарев е на полигон "Ново село". По думите му виждаме нарастване на нападенията по Черно море през последния месец, включително срещу цивилни. На този фон Тагарев заяви, че многонационалната бойна група на НАТО в България е на път да придобие пълна бойна готовност. 

Страната ни е високо ценен партньор в НАТО и има критична роля за опазването на сигурността в Черноморския регион, обясни Мирча Джоана.

"Приветствам ангажимента, който е поела България да задели минимум 2% от БВП за разходи за отбрана през идните години. Което означава повече бойни самолети - изтребители, повече петролни кораби и бойни машини за пехотата. Това ще повиши сигурността на България и ще направи НАТО по-силен."

"Вече сме на път да постигнем пълна бойна готовност. Осем съюзници работят заедно на българска територия и са готови да възпрат всеки агресор и да бранят страната", отбеляза Тагарев.

На полигона Ново село се проведе учението "Iron Strike -2023",  на което многонационалната бойна група демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм