Министерският съвет прие Постановление за изпълнението на държавния бюджет на Република България за 2022 г. в срока, определен в Закона за публичните финанси - до един месец след обнародването на годишния закон за държавния бюджет, съобщиха от правителствената пресслужба.

С постановлението се определят конкретни задължения и отговорности на разпоредителите с бюджет при изпълнението на съответните им бюджети. Конкретизират се и показателите по отделните бюджетни програми по бюджетите на първостепенните разпоредители с бюджет, които прилагат програмен формат на бюджет в рамките на утвърдените с годишния закон за държавния бюджет разходи по области на политики/функционални области и бюджетни програми.

103 млн. евро са предвидени за трансгранични проекти с Турция, Сърбия и РС Македония

С постановлението се регламентира идентифицирането на икономии на разходи и/или трансфери по съответните бюджети от страна на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет и резервирането на средства за финансиране на дейности, свързани с превенцията на разпространението на Ковид-19, лечението на заразените лица или ограничаване на последствията от Ковид-19, както и с оказването на незабавна хуманитарна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация, за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна, както и за извършване на разходи за справяне с последствията от военните действия срещу Украйна.

Процедурите за отпускане и разходване на планираните средства в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., които се регламентират в постановлението, подпомагат създаването на добра организация и осигуряването на условия за прозрачност на изпълнението на държавния бюджет.

Петков: Изпълнението на Бюджет 2022 е истинската промяна

Постановлението за изпълнението на държавния бюджет съдейства за ефективно и ефикасно разпределение и управление на държавните финансови ресурси, както и за запазване на устойчивостта при изпълнението на държавните функции и осъществяване на основните дейности, финансирани от държавния бюджет.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук