Министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов с предложение към МВР как родните пътища да станат по-безопасни, контролът по-ефективен, а "чадърите" над нарушители да престанат, съобщи БГНЕС.

Идеята си министърът на Е-управлението си публикува в неделя в личния си Фейсбук профил и среща вълна от стотици положителни реакции.

12 226 водачи и пътници са проверени от началото на операцията на МВР срещу дрогираните шофьори

„В петък изпратих писмо до МВР с предложение (и в рамките на правомощията ми по линия на отворените данни) да публикуваме данните, запис по запис, за всички актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления, с всички данни за тях (какво са нарушили, къде е нарушението, каква е глобата и др.).

Със заличени лични данни на нарушителите, но с анонимизирани идентификатори, така че да стане ясно ако има рецидивисти. От данните няма да е ясно кой е рецидивистът, но ще бъде ясно в кой град колко шофьори има с множество нарушения.

Прокуратурата проверява служители на МВР във връзка с Георги Семерджиев

Данните ще могат да бъдат ползвани и за анализи за повишаване на пътната безопасност от общините и неправителствения сектор.

Смятам, че ще имаме достатъчно време за техническата работа по публикуването на тези данни, които ще допринесат за по-безопасни пътища, по-ефективен контрол и превенция и спиране на "чадърите" над нарушители”, обясни Божанов предложението си. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм