Няма основание за притеснение за ръст на цената на тока за бита заради промените в Закона за енергетика. Това коментира пред журналисти енергийният министър Румен Радев след правителството заседание.

Радев не изключи проблемна зима откъм енергийните доставки заради продължаващата война в Украйна. По думите му страната ни трябва да е готова и за такъв вариант.

Относно цената на електроенергията, министърът отбеляза, че все още сме в режим на регулирана цена, която е защитена и е оразмерен целият сектор на енергетиката, така че това да е адекватната цена.

Няма причина да се притесняваме за цената на ел. енергията за бита, коментира министърът.

По думите му страната ни е забавила твърде много стъпките по либерализация на пазара на електроенергия на едро.

Радев обясни, че тези въпроси са засегнати в промените в Закона за енергетиката, като старанието е било да се посрещнат този вид критики. Той допълни, че България е вече в санкционна процедура, а санкциите са парите на българския потребител. Министърът отбеляза още, че с промените в закона се регламентират и определени статути като понятието енергийна бедност.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм