Следващата седмица  се очаква да стартира обществената поръчка за изграждането на временната оперативна база за спешната медицинска помощ по въздух (HEMS). Това съобщи на летище Бършен край Сливен министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. По думите му процесът ще продължи година и половина. Първият хеликоптер трябва да пристигне в края на месеца, а останалите два, съгласно договора, през лятото и в края на годината, уточни Гвоздейков.

Министър Гвоздейков благодари на кмета Стефан Радев за безрезервната помощ и подкрепа за реализацията на проекта. На летището ще бъде изградена третата временна оперативна база за спешната медицинска помощ. В нея се очаква да бъде позициониран третият хеликоптер, който ще пристигне в края на 2024 г.

Община Сливен е предоставила за временно ползване терен и сграда, които ще се използват до изграждането на постоянната оперативна база, която също ще се намира на територията на летището. Ремонтът  на летището ще бъде за сметка на държавата, а Сливен е избран заради георграфското си положение, уточни министър Гвоздейков. Така оперативната база ще обслужва Югоизточна България от Свиленград, през Стара Загора и Бургас, и вероятно до Шумен. До края на годината базата ще бъде готова за експлоатация.

„Сливен е на еднакво разстояние от тези градове и ще може да обслужва и магистралата, която поема трафика от Южното Черноморие до София и обратно“, посочи министърът.

В края на април влизат в сила промените в европейското законодателство, според което базите за спешна медицинска помощ и хеликоптерите ще поемат и планинското спасяване.

Чуйте....