Ще е трудна комуникацията с хусите, защото са откъснати от света. Каналите за връзка с тях са много лимитирани, затова преговорите ще трябва да минат през Иран.

Това коментира пред Дарик дипломатът и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев във връзка с отвлечения кораб с двама българи в Червено море от йеменските хуси.

По думите му това е опасна ескалация на конфликта в Близкия изток. Според него, докато "Хизбула" ги е страх да отворят втори фронт срещу Израел, то хусите не ги е.

"Разликата между двете терористични организации е, че хусите имат много по-сериозно въоръжение и възможности да покажат съпротива и да нанасят сериозни удари на Израел. Те вече от няколко месеца изстрелват ракети и дронове иранско производство срещу Израел", каза още Керемедчиев. Той посочи, че Иран им предоставя оръжия и технологии, дори ирански военни обучават хусите на бойни умения.

По думите му Иран е предоставил информация на хусите чий е корабът и изцяло стои зад отвличането.

"Йеменските бунтовници хуси потвърдиха, че са извършили военна операция в Червено море, по време на която са отвлекли товарен кораб, на който има и двама българи. Българските власти са се свързали с роднините на отвлечените моряци, които са на борда на кораба Galaxy Leader", съобщи пред журналисти главният секретар на МВР Живко Коцев.

Той уточни, че българите от екипажа са капитанът на кораба и първият помощник капитан.

Коцев допълни, че до момента никой не се е свързал с властите у нас, като от МВР работят с колегите си от партньорските служби.

Подкрепяните от Иран бойци вероятно са стигнали до кораба с хеликоптер. Техен говорител съобщи, че похитителите се отнасят към екипажа - цитирам - "в съответствие с ученията на ислямската религия". Хусите казват, че плавателният съд е израелски, докато от Израел съобщиха, че той плава под флага на Бахамските острови и е собственост на британска компания.

Иран отхвърля твърденията на Израел, че е свързан с пленяването на товарения, заяви говорител на иранското външно министерство, цитиран от Ройтерс. Подобни обвинения са несъстоятелни. Ционисткият режим не може да приеме, че търпи тежко поражение в Палестина и търси оправдание, като обвинява Ислямска република Иран", заяви той.

Според израелските власти на борда има 25-има души екипаж. Освен българи - има мексиканци, украинци и филипинци. От Хамас оправдаха действията на хусите.

Припомняме, че кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху осъди отвличането, като подчерта, че корабът не е израелски, нито е собственост на израелци.

„Това е поредният акт на ирански тероризъм, който подчертава иранската агресия срещу гражданите на свободния свят и създава международни последици по отношение на сигурността на глобалните морски пътища“, каза Нетаняху.

По-рано през деня говорител на присъединените към Иран въоръжени сили на хусите Яхя Сареа каза, че групировката ще атакува всички кораби, притежавани или управлявани от израелски компании или носещи израелски флаг, пише Jerusalem Post.

Говорителят призова всички страни да изтеглят своите граждани, които работят на подобни плавателни съдове.

Това означава, че те ще атакуват кораби, не само плаващи под израелските, но и превозващи товари, собственост на израелци или дори частично собственост на израелци, пише още изданието.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм