„Европейският съюз трябва да засили присъствието си в РС Македония, а Скопие да приеме промените в конституцията, за да продължат преговорите за присъединяване на страната към ЕС“,заяви днес Михаел Рот – председател на комисията по външна политика в германския Бундестаг, по време на посещението си в Македония, предаде БГНЕС. 

Регистрираха трети български културен център в РСМ

Рот изрази задоволство от визитата си, особено в „тези трудни времена, когато може да се почувстват неудовлетвореност и разочарование от ЕС.

„Това е наш ангажимент, на политиците от ЕС и от Германия, да окуражим македонците да направят следващата стъпка в посока на ЕС и да знаят, че това наистина си струва”, каза той в изявление за медиите след срещата си с президента Стево Пендаровски.

Мицкоски: Проблемите ни с България идват от Договора за добросъседство

Германският депутат каза, че страната е инвестирала много по пътя към ЕС и точно сега Евросъюзът има задължението да стане по-видим в Северна Македония, да се ангажира повече, да осигури перспектива и повече работа за младите хората, за да знаят, че си заслужава.

Той изрази надежда, че в македонския парламент ще бъдат създадени условия да се продължи „ангажирано с преговорите за присъединяване”.

Маричич: Ще се работи активно за вписването на българите в конституцията

„Наясно съм, че на много изобщо не им е лесно, когато става въпрос за тези конституционни промени, но всеки трябва да си постави въпроса не как мога аз да помогна на своята партия, а как мога да помогна и да допринеса за страната си”, подчерта Рот.

Неговото послание към политическите лидери на страната сега е, че те трябва да продължат напредъка със следващите стъпки, да укрепят демокрацията, да продължат борбата срещу корупцията и непотизма, да създават работни места. Сега и ЕС трябва да възстанови доверието, което е било изгубени, и да не останат само празно обещание.

Николай Милков: Нужно ни е да говорим с РСМ като държава с държава

Евросъюзът трябва да продължи подкрепата си в политически и икономически план, особено по време на тази криза, която застрашава всички, „тъй като всички сме в една лодка”.

„Сега трябва да покажем солидарност със Западните Балкани и особено с гражданите на РС Македония”, каза още Рот.

Германският депутат каза, че ще се срещне и с представители на опозицията и гражданския сектор, за да чуе какво имат да кажат и че разбира разочарованието.

„Но сега трябва да си зададем въпроса - какво можем да направим в тази тежка и драматична за страната и за хората ситуация. Надявам се да се създадат предпоставки за промяна, за да има темп и ускорение на тези преговори за присъединяване, защото това е много необходимо и никой не може да очаква, че след една-две години ситуацията ще се подобри. Страната вече е направила много в това отношение, така че всъщност остава още малко”, посочи Рот.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм