След Полша Литва вече завърши оградата си на границата с Беларус. Четириметровата бариера, изработена от „Stacheldroht“, има за цел да предотврати незаконно преминаване на границите от съседната страна. Оградата е дълга 550 километра от общо 700-километровата граница. Това предаде агенция Франс прес.

Латвия отчита ръст на нелегалните мигранти на границата с Беларус

Незаконната имиграция в страната от ЕС рязко се повиши тази година. Около 4200 души, предимно от Близкия изток и Африка, преминаха границата от Беларус до Литва. Западът обвинява Беларус и нейния съюзник Русия в манипулирането на бежанските движения и вижда това като част от „хибридна“ война. Правителството в Минск от своя страна отхвърли обвинението.

Литовският премиер Ингрида Шимоните обяви, че нейното правителство ще продължи строгата си имиграционна политика. В същото време тя поясни също, че е "технически невъзможно да се издигне преграда по цялата граница, тъй като тя минава през езера, реки и блата."

Сухопътните войски увеличават помощта на границата заради мигрантитe

Правителството във Вилнюс бе обвинено в незаконосъобразни отхвърляния на лица, търсещи убежище. В събота литовските гранични служители отказаха да позволят на 125 мигранти да преминат границата. Това бе отчетено като най-високия брой от началото на годината.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм