Правителството и министерството на финансите на Република Северна Македония подготвят нови антикризисни мерки за компаниите и гражданите и щом бъдат изготвени, ще бъдат представени на обществеността, каза министър-председателят Димитър Ковачевски днес след посещението си в Тетово, съобщи специално за БТА агенция  МИА.

„Министерството на финансите в момента, в неработен ден, работи по определяне на конкретни мерки и щом бъдат готови, ще бъдат представени на обществеността“, каза Ковачевски.

Европосланик: Ако РС Македония не промени Конституцията си, преговорите спират

Той припомни, че във вече приетата актуализация на бюджета са предвидени 76 милиона евро, както и че диалогът със стопанските  камари и електроснабдителните дружества вече е започнал.

„И когато замислихме актуализацията на бюджета, ние го казахме много ясно и това вече е включено в актуализирания бюджет. Предвидени са 76 милиона евро. Започна диалогът със стопанските камари за определяне на мерките, най-вече по отношение на доставката на електроенергия. Взети бяха и първите решения за осигуряване на топлинна енергия за град Скопие, както и електричество за всички граждани и компании в страната. Предстои ни най-тежката зима в следвоенна Европа. Казах го още през май, но вие всички се убедихте в изявленията на всички премиери от региона, а и от Европа. Тези антикризисни мерки ще бъдат насочени към най-уязвимите в страната, както беше и досега. Затова гражданите с ниски доходи и които имат по-малко от останалите да знаят, че ще бъдат първи. Също така основната задача ще бъде осигуряването на електроенергия и енергийни източници през зимата“, каза Ковачевски.

Мицкоски: Ако управляващите не бойкотират референдума, той ще е успешен

Премиерът напомни, че Република Северна Македония се снабдява с газ на 100 процента от Русия и затова ще трябва да се осигури безпрепятствено снабдяване и чрез алтернативни източници.

„Затова ресорните министри вече работят съвместно със съседните държави по този въпрос. Ако има недостиг на електроенергия на европейския континент, ние също вече водим разговори с ЕК за осигуряване на електроенергия. Компаниите от електроенергийния сектор вече работят, за да осигурят необходимата ликвидност, както и на необходимите суровини за безпрепятствено производство на електроенергия“, каза премиерът Ковачевски, който беше в Тетово за началото на кампанията за изборите за членове на градския съвет.

ВМРО-НП: Дарените на Украйна танкове не са от Русия, а закупени през 2001 г. от Украйна

Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм