Акцията се проведе вчера като част от превантивните мерки за противодействие на престъпността, гарантиране на обществения ред, осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите райони и пътната безопасност. В полицейската операция участваха служители от Районните управления в Габрово, Севлиево, Дряново Трявна, секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР Габрово, Зонално жандармерийско управление Плевен, Регионална дирекция по горите, НАП Габрово.

Обект на проверка бяха различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства.

Проверени са общо 414 граждани, 320 автомобила, 32 лица с криминални прояви, 22 сборища на криминално проявени, 13 пункта за изкупуване на отпадъци от черни и цветни метали, 7 заложни къщи, 15 автоморги, автосервиза и депа, 18 питейни и увеселителни заведения и 27 търговски обекта.   Издирено е 1 лице.  Съставени са 11 протокола по чл. 64 и чл. 65 от ЗМВР. Съставени са 75 акта за установяване на административни нарушения.

Разкрити са 9 престъпления.  Образувани са 2 бързи и 3 досъдебни производства.  Задържани са 6 лица.

1.Криминалисти от РУ Габрово са задържали мъж и жена за притежание на наркотици. В хода на извършено претърсване в жилището, обитавано от лицата, служителите са намерили и иззели 2,8  грама пико; 2,4  грама екстази; 8,3 грама амфетамин и над 17 грама марихуана.

2.Около 16:45 часа на ул. „П.Р. Славейков“ в Севлиево, полицейски екип спрял за проверка 43-годишен мъж. Установено е, че лицето е придобило и държи в себе си близо 2 грама марихуана. 

3.В 15:30 часа в ж.к. „Д-р Атанас Москов“, Севлиево, е спрян за проверка 17-годишен местен жител. Установено е, че момчето е придобило и държи в себе си над 3 грама амфетамин. 

4.Полицейски екипи съвместно със служители на  РДГ – Габрово са извършили проверки на адреси на територията на областта. В склад в Габрово са намерени 10.куб. метър дърва за огрев ", немаркирани с контролна горска марка.

5.В 13:40 часа в района на село Ловнидол е спрян за полицейска проверка л.а.“Киа Рио“, управляван от 55-годишен габровец. Мъжът не представил шофьорска книжка, като при извършената справка е установено, че е неправоспособен и управлява автомобила в едногодишния срок от наказанието му по административен ред за същото деяние.