Земеделски стопани от няколко населени места в Бургаска област ще излязат на ефективен протест на 18 септември от 10.00 часа сутринта. Те ще блокират движението на автомобили към Варна в района на Ахелой, съобщи за Дарик организаторът на протеста, Мартин Пенчев, който е сред големите производители на десертни сортове грозде в региона.

"За съжаление, единственият начин за диалог с управляващите вече много години остават протестите. Затова за да ни чуят и да не се убие всякакъв вид българското производство, заради нелоялна конкуренция и неконтролеруем внос отвън - отново затваряме пътища и предприемаме възможно най-крути мерки", каза Мартин Пенчев. 

Какво още каза той, чуйте в звуковия файл:  

Чрез ефективните протести в понеделник, местните земеделци се присъединяват към националните искания на агросектора за спасяване на българското земеделие. Повод за колективното недоволство, което за пореден път ще бъде изразено с ефективни протестни действия е решението на Народното събрание, с което беше отменена забраната за внос на зърно от Украйна в страната.

Според селскостопанските производители, забраната за внос е жизнено важна за оцеляването на бранша.

Секторът се нуждае не само от пари, а от възможност за пазар и защита от нелоялната конкуренция. Всичко това ще доведе до риск от огромни фалити при родните производители, а също от опасност много работници да загубят своята работа и да бъдат лишени от препитание, казват още от агросектора.