Депутатът от "Величие" Николай Марков твърди, че представители на три политически сили упражнявали натиск върху него, за да подкрепи Рая Назарян за председател на Народното събрание. Това била причината Марков да закъснее вчера при полагане на клетвата по време на първото заседание на 50-ото Народно събрание. Лидерите на ГЕРБ и ДПС - Бойко Борисов и Делян Пеевски казаха, че не чували за такова нещо.

Бившият служител на НСО каза, че бил изнудван със запис на стоящия зад партия "Величие" Ивелин Михайлов.

"Имаше такива разговори преди Народното събрание във връзка с това да подкрепим кандидатурата от най-голямата партия", заяви депутатът от "Величие".

По думите му разговорите са се водили с "контактни лица", а не с лидери и са били "близо до Народното събрание".

"Имаше показани компромати от тяхна страна за мен и за Ивелин Михайлов. Дали ще го пуснат този компромат или не, е въпрос на избор вече на тези хора, които ми го показаха, в случая става въпрос за запис", каза  Марков.

Той подчерта, че въпросният натиск е бил от три политически сили.

Председателят на ДПС Делян Пеевски отрече да знае нещо за оказван натиск върху партия „Величие“ при избора на председател на НС.

"За това шоу, което се случва в парламента, с тези несериозни работи, не съм чувал нищо. Тези хора си правят вече предизборната кампания, всички ги виждате тук", обясни той.

На въпрос дали Бойко Борисов е търсил някой от партията за разговор Георгиев каза: "Не само за разговор, но и за натиск. Трябва обаче да попитате Марков. Защо мислите закъсня вчера? Имало е среща, на която му е оказан много сериозен натиск как да гласуват депутатите на "Величие".

От думите на Георгиев не се разбра дали лично Борисов е оказвал натиска или това е станало чрез посредник. Той уточни само, че на този етап натискът е бил свързан с търсенето на гласове за избора на Рая Назарян за председател на парламента.

Чуйте подробности в прикачения звуков файл.